Как да помогнете на детето със смяната към зимно часово време?

С настъпването на есента предстои отново да преминем към зимното часово време, т.е. да преместим стрелките на часовника с час назад. Смяната към зимно часово време тази година ще стане в неделя, 30 октомври 2022 от 4:00 часа през нощта, когато сменяме часа с един назад – от 4:00 часа става 3:00 часа. Промяната на часа може да доведе до ранно ставане. Ранното ставане може да доведе до разместване на режима на детето и преумора вечер, докато тялото му се приспособява към новото време. Ако детето ви се е събуждало в 6:30 сутринта, то ще започне да се събужда в 5:30 сутринта. Ще Ви дам ценни съвети, за да направите този преход към зимно часово време възможно най-лесно.

Внимание: Съветите са за бебета над 3 месеца и по-големи, тъй като новородените все още нямат напълно развит модел на сън.

1. Коригирайте режима и времето за лягане

Препоръчваме да направите бавен преход поне 1-2 седмици преди промяната на часа. Започнете да слагате детето да спи с 10-15 мин. напред за дневните дремки и за вечерното лягане на 2-3 дни. Например ако детето ляга в 19:00, го сложете в 19:15 след това в 19:30 ч., 19:45 ч. и така нататък, докато достигнете пълния час.

2. Достатъчен сън през деня

Добрият нощен сън е свързан с добрия дневен сън. За да избегнете преумора, уверете се, че детето Ви спи достатъчно през деня и не пропусква дремките си. Ако детето е спало малко през деня, го сложете за една кратка 30мин дрямка, за да може да издържи до вечерното лягане. Често срещано е, когато детето е преуморено, да се събужда по-често през нощта. Затова по време на смяната на часа, избягвайте преумората.

3. Контролирайте излагането на Вашето дете на светлина и тъмнина

Имайте много разходки и игра на открито през деня. Естествената светлина между дрямките, подпомага за по-добрия нощен сън. Привечер или 1 час преди лягане, приглушете светлините и играйте на тихи игри. Използвайте затъмняващи щори или завеси, както и бял шум, за допълнително успокоение на детето.

4. Ритуал пред лягане

Ритуала за сън е изключително важен особено преди смяна на часа. Отделете достатъчно време, за да успокоите детето и да покажете, че е време за сън. Ритуала може да започне с топъл душ, масаж и обличане на пижамка. След това можете да полежите заедно с детето в леглото, да го гушкате, галите, да разкажете приказка. Можете да включите всичко, което кара детето да се успокои. Въведете думички за приспиване- като “време е за сън”, или“лека нощ”.

Независимо от вида на промяната на времето, с която се сблъсквате, спазването на режима за лягане и здравословните навици за сън могат да помогнат на Вас и Вашето дете да се приспособите по-бързо.

От какво може да има нужда Вашето дете през зимните месеци?

1.Вълнено бебешко одеяло

одеяло

Изцяло натуралнo и изработенo без токсични химикали и без Летливи органични съединения (ЛОС). Хипоалергеннo и подходящo както за новородени, така и за хора, страдащи от алергии и множествена химична чувствителност. Устойчивo на плесен и прахови акари.

Прочети повече тук

2.Вълнено гнездо за сън

гнездо

Подарете на бебето си спокоен, защитен сън с ръчно изработено гнездо.

Пълнежът от вълна осигурява ненадминат комфорт, който води до по-дълъг и възстановяващ сън. Вълната е изключително дишащ материал и поддържа хладно през лятото и топло през зимата. Отделя влагата изключително бързо и не спарва.

Прочети повече тук

3. Комплект пижамка, играчка за сън и зимно чувалче

Изработени от 100 % памук.Произход: България

Прочети повече тук

4. Детско килимче за игра

детско килимче

През студените месеци все повече прекарваме време вкъщи. Нашите сгъваеми килимчета са водоустойчиви и изолират децата от студеният под през зимата, също така и омекотяват, когато детето падне на земята.Подходящи са за целия период на физическо развитие на детето – от започването да се обръща от гръбче по корем, сядане,  пролазване, изправяне, прохождане.

Прочети повече тук

Ако имате въпроси, свързани с детския сън, можете да се свържете с нашият консултант и да си запазите час за индивидуална консултация.

Свържете се тук