Щастливи родители = щастливи деца

Родителството е най-трудната, но и най-приятната част от живота ни. Децата осмислят всеки момент от ежедневието ни, но има моменти на прегаряне. В днешната статия ще разкрием тайната на щастливото родителство.

1.Помощ от близки и приятели.

Не се срамувай или се колебай да поискаш помощ в отглеждането на децата. Хората не са ясновидци, може да искат да бъдат полезни, но не знаят с какво. Помощ може да бъде дори смяна на памперс или отвличане на вниманието на детето в игри, докато майката легне да поспи или да обърне внимание на себе си.

2. Поставяне на граници.

Определи кои са причините, които водят до постоянната умора, дразнене или стрес. За това е необходимо, в продължение на няколко дни, да записваш всичко каквото не ти харесва. Помисли, как можеш да премахнеш всеки елемент или да промениш отношението си към него. Постави си здравословни граници. Ако е недоспиване се постарай да си легнеш в 22:00. Ако домакинската работа те изморява, наеми жена да ти помага седмично или месечно в поддържането на дома.

3. Грижа за здравето ти.

Свободното време на всеки родител е много малко. Вместо да загубиш време в социалните мрежи се постарай да се погрижеш за здравето си. Често родителите страдат от болки в гърба, кръста и ръцете. Ние от Prime Health Bulgaria имаме решение за теб. Изготвихме програма за изморени родители „Stand Up”, която е наръчник от 45 упражнения, които ще ти помогнат да облекчите болките в гърба, кръста и врата. Бонус към упражненията ще получиш и масажни техники при главоболие, преумора и недоспиване.” Повече можеш да разбереш ТУК

4. Хоби

Намирай време винаги да правиш нещо, което обичаш. Дали ще е разходка в парка с приятелка, шопинг, рисуване, танци или друго твое любимо занимание. Намери това, което те зарежда и те кара да се усмихваш широко. Когато видиш нещо хубаво поспри се, усмихни му се,защото сигналите, които изпращат мускулите на лицето към мозъка, в този момент повлияват на настроението ти. Въздействат и на хубавото ти настроение. Затова усмихвай се по-често!

5. Доверявай се на специалисти.

Никой не се е родил научен да отглежда дете. Когато имаш притеснения и въпроси се обръщай към специалист. Prime Health Bulgaria подпомага родителите като провежда индивидуални онлайн консултации и програми за детско развитие. Гордеем се с нашия екип от медицински лица, които не спират да се грижат за здравето на хората. Повече за нас можете да разберете ТУК

6. Учете децата си на самостоятелност.

Децата растат бързо и наша задача е да ги научим да се справят с трудностите сами. Колкото по-рано започне детето да свиква да се справя само, толкова то ще бъде по-уверено в себе си. По този начин се насърчава независимостта, за момента в който децата ще пораснат.

7. Самоконтрол.

Представи си, че след дълъг и изморителен ден детето не те слуша и се инати. В теб бушуват всякакви емоции. Важно е да се научим да контролираме емоциите. Да се реагира правилно без да се поддаваме на силни емоции е трудно. Не трябва да позволяваме да “избухнем” пред детето, защото неговият мозък също реагира и то “попива” твоята емоция. Първо се успокой, винаги давай достатъчно време на мозъка си да се успокои, преди да реагира.

8. Събирай щастливи моменти.

Снимай детето си, защото бързо порастват и се забравят важните моменти. Направи си „кутия на щастието“ и там събирай ценни неща- първия си положителен тест за бременност, снимка от ехографа, спомени от раждането или изписването, първо зъбче, първа рисунка и други. Нека и твоята половинка да се включи като напише 3 причини, защо те обича. Гарантирам ти, че всеки път, когато ти е тежко, тази кутия ще те накара да се усмихнеш до ушите.

Не забравяй, че ти си уникален родител и твоете дете се гордее с теб и те обича.