Как да направим масаж на бебето?

Ежедневният масаж на бебето е чудесен начин за обвързване с детето. Нещо повече, изследователите откриват, че масажът може да насърчи по-доброто заспиване, да облекчи коликите и може дори да повиши имунната система, двигателните умения и интелектуалното развитие на бебето.

Предимства на бебешкия масаж:

Облекчава стреса, отпуска мускулите:
Масажът облекчава стреса при бебетата, като стимулира отделянето на окситоцин, и намалява нивата на кортизол, (хормон на стреса). Окситоцинът отпуска мускулите, стимулира растежа им и дори работи особено чудесно при бебета с колики.

Стимулира нервната система:
Масажът е полезен за нервната система на бебето, тъй като значително подобрява развитието на двигателните умения на бебето.

Помага на бебето да спи по-добре:
Бебетата спят по-добре, когато са масажирани. Бебетата, които се масажират точно преди лягане, произвеждат повече мелатонин – хормон, регулиращ съня .

Може да подобри качеството на живот на бебетата със специални потребности:
Масажът може да бъде начин за успокояване на бебета със синдром на Даун или церебрална парализа . Тези бебета показват по-добро двигателно развитие, когато се масажират и им се прави гимнастика редовно.

Масажът подобряват кръвообращението, а също така намалява нивото на дискомфорт, причинен от газове или подуване.

Засилва психологическото и социалното развитие:
Според проучвания през 2012год. стимулирането на чувството за допир на бебето има положителен ефект върху психическото и социалното развитие на бебето, заедно с укрепването на връзката на бебето с родителя.

Указания за провеждане на процедурата

Процедурите с масаж се провеждат всекидневно – в един и същи час от деня.
Масажът при новородените започва след 40-тия ден или когато бебето е 4кг.
Масажът предхожда гимнастиката. Времетраенето на масажната процедура е 10-15 минути.

Препоръчително е масажът да се прави поне 30 минути преди хранене или 40-50 минути след него върху маса с мека постелка. За да бъде масажът приятен за бебето, помещението, в което се прави процедурата, трябва да е с температура 23-25С. Разсъбличането на бебето и излагането на цялото му тяло на въздух подобряват адаптивността на организма и са също своеобразна закалителна процедура.

Внимание! Има някои противопоказания за прилагането на масаж и гимнастика на бебето, например след ваксина. Както и при болестни състояния, кожни раздразнения, обриви и висока температура. Моля консултирайте се с педиатъра на детето преди да започнете с прилагането им!

Техники за масаж на бебето

Важно! Да се избягва прилагане на натиск върху костите и ставите. Също така и върху гръбначния стълб! Не се натиска и върху фонтанелата, пъпчето, зърната и гениталиите!

Масажът започва от положение по гръб, винаги в посока от стъпалата нагоре за краката, последвани от корема и гърдите ( по посока на лимфата и кръвотока). Ръцете се масажират пак посока от дланта към рамото. След това се обръща по корем и масажът е в същата посока и последователност.

Масажът на коремчето подпомага метаболизма при бебета и един от способите за облекчаване на колики. Прави се без натиск, като поставите дланта си от лявата страна на пъпа и движите ръката си в посока на часовниковата стрелка. Повтаряте това движение 5 пъти или докато бебето има търпение за това.

Поглаждане – с палеца или останалите пръсти с кръгови движения и с лек натиск.

След 3-тия месец може да допълните техниките с:

Разтриване – задната част на краката, ръцете и седалището.

Размачкване-прави се на ръчичките и крачетата, като с палеца и пръстите правите леко притискане и отпускане.

Пощипване – с всички пръсти, последователно с двете ръце.

Завършваме масажа пак с поглаждане.

Нашите детски специалисти ще Ви обучат как правилно да масажирате и да правите гимнастика на своите бебета. При по-специфични състояния като колики, тортиколис или др. се прави масаж след проведена консултация с педиатър.

Запише ме сега