Комплекс за деца от 10-12 месеца

Още през първите 12 месеца е желателно ежедневно да се прави комплекс от упражнения на бебето. Препоръчително е гимнастика да се прави поне 30 минути преди хранене или 40-50 минути след него. За да бъде комплекса от упражнения приятен температурата в стаята трябва да е около 23-25С. Ръцете Ви също трябва да са чисти, топли и без дълъг маникюр.

Противопоказания за прилагането на комплекса с упражнения на бебето: след ваксина, болестни състояния, кожни раздразнения, обриви и висока температура. Да се избягва прилагане на натиск върху костите и ставите. Също така и върху гръбначния стълб! Не се натиска и върху фонтанелата, пъпчето, зърната и гениталиите!

Първо се започва с лек масаж и след това продължаваме към комплекса. Можете да започнете с 2-3 пъти повторения на всяко упражнение.

1. Реципрочни движения с краката

От тилен лег /по гръб/лява ръка докосва дясно коляно и обратно

2. Каране на колело с крачетата

3.Сядане с фиксирани опънати колена.

Тилен лег. Хванете детето за едната ръчичка и леко го притеглете напред докато заеме седяща позиция. С другата ръка придържайте краката на детето опънати.

комплекс

4.Странично ходене покрай мебели, за да стигне играчка

комплекс

5.Навеждане с фиксирани колена, за да вземе играчка и да се изправи.
Сложете детето изправено с гръб към Вас. С едната ръка фиксирайте коленете му, а с другата – таза. Поставете пред него играчка така че да се наведе, за да я вземе. След това го изправете и му дайте възможност пак да се наведе.

комплекс

Често срещано е родителите да държат прохождащите деца с вдигнати ръце нагоре или да ги повдигат по този начин. Това може да доведе до сублуксация на лакътната става.

Сублуксация на радиалната глава на лакътната става е често срещано нараняване и може да възникне, когато възрастен държи детето за ръка/ръце и го вдигне рязко във въздуха или го люлее в кръг.
😕Нараняването може да възникне и ако държим детето за ръката и то започне да се тръшка и да се дърпа рязко, за да се отскубне от родителския захват. Нашите специалисти препоръчват да държите детето под мишниците.

Ако имате въпроси свързани с развитието на детето от 10-12 месеца, можете да се свържете с нашите специалисти по детско двигателно развитие.

Свържете се тук