Коликите при бебетата. Как да се справим?

Коликите са един от най-честите проблеми при новородените още през първите седмици. Ако бебето Ви плаче поне три часа на ден, три или повече дни в седмицата, в продължение на три месеца, значи отговаряте на определението за колики.

Какво представляват коликите?

Коликите се изразяват в силна, често променлива болка в корема. Поради внезапната болка в стомаха, бебето неочаквано се намръщва, гърчи се, охка, после крещи.
Новороденото притиска краката си към корема, лицето почервенява, а стомахът е твърд.
Изведнъж детето млъква, след това всичко се повтаря. Коликите най-често се появяват между втората и третата седмица и спират през четвъртия или петия месец от възрастта. Пристъпите обикновено се случват следобед 1 – 2 пъти на вечер.

Важно е да споменете, че трябва да посетите Вашия педиатър за преглед на бебето, за да изключите всяка друга възможна причина.

Какво ги причинява?

Въпреки факта, че точната причина за стомашните спазми все още не е определена, има и много обяснения за появата им:
-червата на бебето не са напълно развити;
-кърмачето поглъща твърде много въздух по време на хранене (това причинява подуване в червата и възникват спазми; проблемът е по-често при кърмачета, които се хранят с биберон с твърде голяма дупка);
-алергия или свръхчувствителност на кърмачето към определен хранителен компонент или към храна, приемана от майката (протеин от краве мляко, яйчен протеин)
-непоносимост към лактоза

Как да помогнете на бебето?

1.Направете масаж на корема и лека гимнастика

Масажът се прави с леки поглаждания на коремчето. Посоката е по часовниковата стрелка. Следва от леко потупвания с върха на пръстите, отново по посока на часовниковата стрелка. Детето трябва да е спокойно. Ако бебето плаче не му правете масаж. Обхванете и страничната част на коремчето с леки поглаждания едновременно от двете страни. Следва масаж на стъпалата в посока от петата нагоре към пръстите с леки поглаждания. След масажа направете малко гимнастика с крачетата. Упражнението е каране на колело, за освобождаване на излишните газове. Завършваме с поглаждане на крачетата и коремчето.

2.Правилно хранене.

Сменете адаптираното мляко, ако Вашето бебе има по-чувствително стомахче. Направете изследване на бебето ако има непоносимост към лактоза.

3.Топлина.

Загрейте стомахчето с топла кърпа или възлавничка за колики. Топлината отпуска спазмите.

колики

4. Диета на майката.

Ако кърмите бебето се опитайте временно да премахнете храни, които могат да причинят газове и колики, като например зеле, броколи бобови изделия, кисели и цитрусови плодове, алергени (млечни продукти, соя, пшеница, яйца, ядки, риба).

5. Детски билков чай

6. Лекарства, разрушаващи стените на газовия мехур.

7.Ензими

8. Люлеене, возене в количка и пътуване с автомобил

9. Бял шум (шум от сешоар, прахосмукачка)

10.Сън навън на чист въздух

Въпреки че не е опасно за бебето, коликите могат да вземат сериозно влияние върху психичното здраве и отношенията в семейството. Всеки нов родител няма да се спре пред нищо, за да реши дискомфорта на детето си, но когато това изглежда непостижимо, това може да го остави да се чувства неадекватен или да се съмнява в себе си като родител. Затова първо се успокойте и помнете, че това е само период, който бързо ще отмине.

Ако имате въпроси можете да се свържете с нашите специалисти по детско двигателно развитие.

Свържете се тук