Кога да поставим детето да седне?

Неоспорим е фактът, че първите месеци са от особена
важност за формирането на детето. Те са най-интензивният
период в развитието на живота му, в който се формират
базисни двигателни умения. В днешната статия ще разберете кога детето е готово да седне.

Кога бебето е готово да седне?

Започвайки от 4 месец (или когато то държи главата си добре и изглежда заинтересовано), можете да подпрете бебето си да седне с помощ и да му дадете невероятна нова гледна точка за света около него. За да изпълни новата си задача, детето трябва да има силни мускули в областта на шията, раменете, корема, гърба и бедрата. Помогнете на бебето да развие тези мускули и да стимулирате сядането, като направите едно лесно упражнение. Когато бебето лежи по гръб, хванете го за ръцете и леко го издърпайте, за да седне. Повтаряйте го всеки ден по 2 пъти. Друго полезно упражнение е да поставяте детето по- често по корем. Така то тренира да заздравява мускулите на врата, шията и гърба.

https://primehealthbg.com/product/barbaron-za-bebe/

От 5 месец вече може да поставяте детето в детски барбарон за 5 мин. и с всеки изминал ден да увеличавате времето с което да свиква гръбнака с новата позиция. Можете да закачите играчки на барбарона, с които да си играе детето. Не случайно в този период най-често започва и захранването. Твърдата храна ще даде нови сили и детето ще може да укрепне още повече физически. Докато седи в барбарона, можете да му дадете няколко лъжички пюре.

През 6-тия месец повечето деца успяват да се задържат седнали без помощ за няколко минути. Бъдете търпеливи, детето се учи да балансира. С всеки изминал ден то става все по-стабилно. Най-често то се подпира с ръчички отпред, за да балансира тялото и тази позиция се нарича положение на статив. Постепенно ще започне да хваща играчки и да ги задържа докато е седнало.

Запази час още сега за онлайн консултация с детски рехабилитатор, за да отговори на всички въпроси за двигателното развитие на твоето дете.

Запише ме тук