Как да измерим правилно номера на обувките при децата?

Знаете ли, че 98% от децата се раждат със здрави крака?
Тогава каква е причината, че само около 40% от възрастните все още имат здрави крака?
Отговора е изборът на обувки още в ранна детска възраст.
Най-честите грешки, които допускат родителите е като купуват грешен размер обувки, твърде тесни, твърде стегнати и с грешна форма неподходящи за възрастта на детето обувки. Изборът на правилния размер обувки за Вашето дете може да бъде много труден.

Следвайте тези 5 основни правила, за да изберете подходящият номер обувки за Вашето детенце:

Сложeте детето да стъпи изправено с боси крачета на бял лист. Ако все още не може да стои стабилно, може леко да го придържате. Нека да бъде максимално отпуснато и стъпило с цялата си тежест.

Отбележете с химикал чертичка при края на петичката и при върха на големия пръст.

Измерете със сантиметър перпендикуляра между двете чертички и виждате колко дълго е крачето му.

За да определите номера на обувката добавете още 6-7 мм. В зимните периоди може и до 1 см. В графиката ще откриете размера на обувките и сантиметри на стъпалото. Имайте предвид, че някои марки за обувки се различават по стандартите за размери.

Тест, когато детето пробва новите обувки.

Не забравяйте да измерите и двата крака! Нормално е единият крак да е по-голям от другия, така че изберете размер въз основа на размера на по-големия крак.

Тест, когато детето пробва новите обувки:

Визуална проверка
Детските обувки трябва да изглеждат плътно прилепнали. Поставете малкия си пръст между петата на детето и задната част на обувката. Не трябва да има излишно разстояние около петата.

Тест за пръстите на крака
От големия пръст на крака на Вашето дете измерете един палец разстояние до върха на обувката. Повече от това разстояние може да кара детето да се спъва, а по-малко от това може да са твърде тесни.

Тест за ширина
Трябва да можете да притиснете част от материала между пръстите си в най-широката точка. Ако не можете да направите това, значи са твърде стегнати. Повечето детски обувки с мека подметка се разтягат, за да паснат на ширината на крака на детето.

Следете размера на краката
Децата растат толкова бързо като увеличават размера си на всеки 3-4 месеца. Следете този растеж с редовни проверки на всеки няколко месеца, за да сте сигурни, че няма да започнат да надрастват обувките.

Ако Вашето дете започне да сваля обувки, да куца или да търка краката си, това са късни признаци, че е надраснало обувките си и се нуждае от нов чифт бързо!

При въпроси за правилното измерване на детски обувки, можете да се свържете с наш детски специалист.