Гимнастика за бебе от 3-6 месеца

Още през първите 6 месеца е желателно ежедневно да се прави гимнастика на бебето. Препоръчително е гимнастика да се прави поне 30 минути преди хранене или 40-50 минути след него върху повивалник. За да бъде гимнастиката приятна температурата в стаята трябва да е около 23-25С. Ръцете Ви също трябва да са чисти, топли и без дълъг маникюр.

Противопоказания за прилагането на гимнастика на бебето: след ваксина, болестни състояния, кожни раздразнения, обриви и висока температура. Да се избягва прилагане на натиск върху костите и ставите. Също така и върху гръбначния стълб! Не се натиска и върху фонтанелата, пъпчето, зърната и гениталиите!

Първо се започва с лек масаж и след това продължаваме към пасивни упражнения. Така се подобрява баланса на мускулния тонус, запазват се ставите от неправилно положение и се преодолява сковаността. Можете да започнете с 2-3 пъти повторения на всяко упражнение.

1. Разтваряйте ръчичките встрани и ги кръстосвайте пред гърдите. 

месеца

2.Повдигане на ръцете нагоре.

Първо едната, после другата и накрая и двете едновременно нагоре.

месеца

3.Реципрочни движения

допиране на ляво краче,сгънато в коляното с дясна ръка и следва дясно краче с лява ръка. 

4. Извивки вляво и вдясно със свити в колената крачета

месеца

5. Стимилуране на обръщане от гръб по корем.

Придържайте едното краче изпънато в  коляното и хванете противоположната ръка, за да му се помогне да се обърне по корем.

месеца

6. Пълзене:

Бебето е поставено по корем, свийте крачетата и с две ръце подпрете стъпалата. Детето се отблъсква, придвижвайки се напред. Така се стимулира пълзенето. 

7. Дръжте под мишницата бебето изправено

и го стимулирайте  да стъпи със стъпалата върху повивалника за няколко секунди. 

Контрол на главата

Поставяне на бебето по корем, 3-4 пъти дневно като постепенно се увеличава времето. Целта е раздвижване на кръвообращението и засилване на мускулите на врата и раменете.

Препоръчваме да се използва активна гимнастика. Ето няколко типа:

надуваем матрак
Бебешки надуваем матрак

Надуваемият матрак развива моторните способности на бебето през първите месеци от живота му. Интерактивните играчки в него привличат вниманието на бебето с различни форми и цветове, така то ще успее да укрепи гърба, врата и раменете си, лежейки по коремче. https://primehealthbg.com/product/baby-water-mat/

https://primehealthbg.com/product/aktivna-gimnastika-za-bebe/

Ако имате въпроси свързани с гимнастиката от 3-6 месеца, можете да се свържете с нашите специалисти по детско двигателно развитие.

Свържи се тук