Упражнения от 0-3 месеца

Първия месец се характеризира със сложно преустройство на детския организъм. На външен вид най-силно впечатлява все още съществуващата вътреутобна поза – тялото е сгънато, със свити крайници и глава и силно заоблен гръб. Масаж и упражнения при новородените се започват след 40-тия ден или когато бебето е 4кг.

Противопоказания за прилагането на масаж и гимнастика на бебето: след ваксина, болестни състояния, кожни раздразнения, обриви и висока температура. Да се избягва прилагане на натиск върху костите и ставите. Също така и върху гръбначния стълб! Не се натиска и върху фонтанелата, пъпчето, зърната и гениталиите!

Препоръчително е гимнастиката да се прави поне 30 минути преди хранене или 40-50 минути след него върху повивалник. За да бъде гимнастиката приятна температурата в стаята трябва да е около 23-25С. Ръцете Ви също трябва да са чисти, топли и без дълъг маникюр.


Първо се започва с лек масаж и след това продължаваме към пасивни упражнения на мускулите разгъвачи, намиращи се на задната страна на ръцете и краката. Така се подобрява баланса на мускулния тонус, запазват се ставите от неправилно положение и се преодолява сковаността. Можете да започнете с 2-3 пъти повторения на всяко упражнение.

Упражнения за горна част:

1. Разгъване на ръчички в лакътните стави – следва отвеждане встрани.

2. Повдигане на ръцете нагоре. Първо едната, после другата.
3. Разтворете ръчичките встрани и ги кръстосайте пред гърдите

Упражнения за долна част:

1. Сгънете двете крачета едновременно към корема и разгъвайте обратно.

2. Каране на колело.Плавно започнете да свивате едното краче към корема, а в същото време разгъвате другото, имитирайки каране на колело.


3. Тупаница- бебето е легнало по гръб със свити в колената крачета.Опирате стъпалата на повивалника, подобно на тропане.

Освен пасивни упражнения се прилагат и рефлексни движения.

Рефлексът предсталява закономерна ответна реакция на организма в резултат на механично въздействие.


Прилаганият натиск на определено поле от тялото на бебето има за резултат – по рефлекторен път – неосъзнато автоматично движение, като например като се натисне по средата на стъпалото на бебето- започва да стиска пръстчетата на краката, а при слагане на Вашия пръст в долната част на дланта на бебето то разперва пръстите.

Контрол на главата

Поставяне на бебето по корем след 10-тия ден, 3-4 пъти дневно първоначално по 1-2 мин, като постепенно се увеличава времето до 10 мин. В първите дни се оказва помощ, като се поставят 2 пръстта на челото му, с което се облекчава тежестта на главата му. Целта е раздвижване на кръвообращението и засилване на мускулите на врата и раменете.

надуваем матрак
Бебешки надуваем матрак

Надуваемият матрак развива моторните способности на бебето през първите месеци от живота му. Интерактивните играчки в него привличат вниманието на бебето с различни форми и цветове, така то ще успее да укрепи гърба, врата и раменете си, лежейки по коремче. https://primehealthbg.com/product/baby-water-mat/

Ако имате въпроси свързани с гимнастиката от 0-3 месеца, можете да се свържете с нашите специалисти по детско двигателно развитие.

Свържи се тук