Ергономично работно място – осигуряване на здравословни работни условия за служителите

Здравни предизвикателства на работното място


Предлагането на по-комфортна среда за работа, придобива все по-голяма популярност. Интересно е, че травмата на работното място не е задължително да бъде толкова драматична като падащ кран или скеле или ударен работник от електрически ток. Те могат просто да бъдат проблеми като шийна остеохондроза, главоболие, болка в китката, проблеми със зрението, синдром на хроничната умора и др, което засяга благосъстоянието на вашите служители.
Китката и работата на компютър

Странно е, че китката се пренебрегва най-много, особено от онези хора, които често трябва да прекарват дълги часове в работа на компютър. Неправилното положение на китката и често повтарящите движения при писане на клавиатура може да доведе до болка в китката и изтръпване на пръстите. Това са едни от първите симптоми на Синдром на карпалния тунел.
Три стъпки за подобряване на работното място


Добрата ергономичност е жизненоважна за продуктивна, щастлива и здравословна работна сила. Ето и трите стъпки, които могат да подобрят ергономичността на работното място.


Правилната работна поза

Независимо дали служителите стоят или седят, когато използват компютър или лаптоп в офиса или вкъщи, е необходимо да се осигури и поддържа правилна работна поза за работа с компютър. Те трябва да могат да позиционират ръцете си в правилна ергономична позиция. Китките трябва да са поставени на бюрото в естествено положение без да изпитват силен натиск върху средния нерв. Това може да се постигне чрез редовно използване на ергономични гривни, които предпазват от неправилно натискане на ръката и предотвратява от синдром на карпалния тунел и болка в ръката.


Нагласете работните бюра и столове


Компаниите обикновено се насърчават да предоставят регулируеми работни столове и бюра за служителите, за да поддържат правилна поза и неутрална позиция на тялото на служителите.
Правете кратки почивки през целия ден


Всяка компания иска да има щастлива и продуктивна работна сила. Кратките почивки и честото ставане от стола е много важно, защото служителите трябва да отпуснат тялото си и да избягват продължителното седене в една и съща поза и многократните движения с мишката на компютъра. Скорошно изследване сред „седящите професии“ твърди, че всеки трети страда от шийна остеохондроза, главоболие, болка в китката, проблеми със зрението, синдром на хроничната умора и др. Ето защо компаниите трябва да осигурят офис гимнастика на работното място за своите служители, тъй като това им позволява да релаксират очите, шията, китките, гърба и главата.